Verdict final în conflictului juridic al bisericilor românești cu statul Illinois

0

Verdict final în conflictului juridic al bisericilor românești cu statul Illinois 

Romani 13:1-2 “Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte, căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Și stăpânirile care sunt au fost rânduite de Dumnezeu. De aceea, cine se împotrivește stăpânirii se împotrivește rânduielii puse de Dumnezeu, și cei ce se împotrivesc își vor lua osânda.”


La sfârșitul lunii Mai, cu o decizie de 5 la 4,  Curtea Supremă a Statelor Unite a respins cererea unei biserici penticostale din California, care solicita renunțarea la restricțiile impuse de autoritățile statale.

Judecătorul John Roberts a argumentat în decizia sa că restricțiile impuse de statul californian nu încalcă drepturile prevăzute de Constituție. Ba, mai mult, măsuri similare de restricție, și chiar unele mai severe, sunt impuse unor alte activități, precum: concerte, cinematografe, teatre etc.

O acțiune similară au întreprins și câteva biserici românești din zona metropolei Chicago. Este vorba de  Biserica Penticostală Elim și Biserica Baptistă Logos, care au protestat  față de masurile restrictive impuse de autoritățile statului Illinois, cu privire la pandemia Covid19. Acestea au dat în judecată statul Illinois și au refuzat, în ultimele săptămâni din luna Mai, să mai respecte restricțiile impuse de autorități, cu privire la numărul de persoane care puteau asista la slujba religioasă din biserică. Acestora li s-au mai alăturat încă 4 biserici neoprotestante românești din zona Chicago.

Curte de Apel din statul Illinois, la mijlocul lunii Iunie, a respins ca nefondate acuzațiile aduse de bisericile românești Elim și Logos, împotriva guvernatorului statului.
 Curtea Supremă a SUA, cât și Curtea de Apel, au argumentat în deciziile lor că restricțiile impuse la nivel de stat nu încalcă drepturile prevăzute de Constituție.

 În cazul bisericilor românești judecătorul a afirmat că nu au fost restricționate drepturile religioase, iar guvernatorul avea tot dreptul să impună acele măsuri.
Judecătorul Frank Easterbrook a argumentat, în cuprinsul celor 12 pagini, că Ordinul Executiv, dat de guvernatorul statului Illinois, are drept măsură stoparea răspândirii noului virus Corona, care până la data judecării cazului a infecta, în Illinois, 133,639 de persoane, din care 6,398 au murit. Judecătorul susține că aceste cifre, conform epidemiologilor, sunt subestimate, în realitate un număr mai mare de persoane fiind ucise de acest virus, dar care nu au fost testate. Experții medicali susțin că o persoană infectată poate crește exponențial numărul de infectați de 2-3 ori, acest lucru supra solicitând sistemul medical de la terapie intensivă.
Judecătorul afirmă că Ordinul Executiv, dat de autoritățile statele, este neutru cu privire la religie, si că include programele religioase în cadrul serviciilor considerate esențiale, doar că a limitat numărul de persoane care puteau participa, spre deosebire de activități precum concertele, care au fost total interzise.
Cu toate că cele două biserici au primit un refuz la cererea lor, în faza inițială a procesului, ei au continuat demersul la Curtea de Apel, cerând ca între timp restricțiile impuse de autorități să fie anulate.  Curtea de Justiție a afirmt însă că pârâtul, adică cele două biserici românești, a eșuat în încercarea de a-și argumenta cererea, Ordinul Executiv nu a discriminat activitățile religioase, nefiind ostil față de religie, ci dimpotrivă a impus reguli neutre și generale. Restricțiile Ordinului Executiv temporar au fost aplicate  nu doar bisericilor ci și unor activități seculare, precum concertele, piesele de teatru, orchestre vocale, unde prin folosirea vocii există șansele ca virusul Corona să fie mai ușor răspândit, se mai arată în document.
Judecătorul mai afirmă că în conformitate cu decizia juridică din procesul, “Employment Division v. Smith, 494 U.S. 872 (1990)“, statul nu este obligat să acomodeze activitățile religioase sau să le excludă din a respecta legile generale. Chiar dacă Congresul a stabilit mai multe reguli favorabile religiei, o altă decizie juridică din procesul  Boerne v. Flores, 521 U.S. 507 (1997), a concluzionat că aceste  reguli nu pot fi aplicate statelor.  Chiar dacă inclusiv statul Illinois a introdus reguli religioase favorabile, prin așa numitul  Illinois Religious Freedom Restoration Act, 775 ILCS 35/1 to 35/30, Amendamentul al XI-lea din Constituție restricționează dreptul cetățenilor de a da în judecată statele în Curțile Federale de Justiție (Pennhurst State School & Hospital v. Halderman, 465 U.S. 89 -1984 ) a mai spus judecătorul.

Deoarece cele două biserici românești au susținut că magazinele alimentare sau unele firme au mai mulți de 10 oameni la un moment dat în același loc, fiind firesc ca și ele să aibă acest drept, judecătorul le-a răspuns că e stupid să compare serviciile religioase cu cele menționate de ei, și că mai degrabă pot fi comparate cu evenimente care eu loc în săli de concerte sau de cinema. Totodată, judecătorul Curții de Apel a spus că și el se aliniază cu argumentele aduse de John Roberts, judecătorul Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite, confirmând ca fără merit acuzațiile aduse de bisericile Elim și Logos, cum că statul Illinois i-a discriminat religios și le-a încălcat Primul Amendament din Constituție, cu privire la libertățile religioase.

Într-o scrisoare transmisă, în luna Mai celor două biserici românești, de Departamentul pentru Sănătate Publică din Chicago pastorilor, primarul din Chicago, Lori Lightfoot, avertizeaza bisericile care încalcă restricțiile impuse de autorități cu amenzi și aplicarea legii.
 „Această notificare de anulare îți este adresată ție, ca lider al congregației tale. Având în vedere riscul sporit de răspândire a COVID-19 în întrunirile de 10 sau mai multe persoane, vi se solicită să opriți totul imediat”.

„Vi se interzice să aveți întâlniri în persoană contrare Ordinului Executiv. Vi se cere să anulați toate întrunirile contrare legii. Dacă veți continua să organizați adunări care încalcă Ordinul Executiv, Orașul Chicago va lua toate măsurile necesare pentru a stopa acest comportament de nesupunere”.
Scrisoarea primarului se încheie cu următorul avertisment:
„Orice întruniri viitoare derulate contrar Ordinului vor fi considerate un eșec de a vă supune, iar Municipalitatea va lua măsurile necesare pentru a stopa asta, inclusiv măsuri sumare de blocare”.

În timpul acțiunilor de nesupunere pastorul Cristian Ionescu, de la biserica Elim, a încercat să convingă lumea că autoritățile primăriei din Chicago, nu doar că le încalcă drepturile și libertățile religioase, ci chiar ar putea să-i demoleze biserica, dacă nu respectă legile. Autoritățile, nu doar că nu aveau intenția de a-i demolat biserica ci, dimpotrivă,  le acordase deja autorizație de construcție pentru o clădire nouă. Din păcate, însă, în timpul conferințelor sale de presă și interviuri, pastorul Cristian Ionescu a uitat să menționeze faptul că biserica Elim a primit acea autorizație de construcție de la primări. Ba tocmai că au finalizat ridicarea sediului noii biserici Elim, pentru care, până în prezent, s-au adunat cel puțin 6 milioane de dolari.

Ziarul MIORIŢA USA este o publicație independentă de informație socio-politică și culturală. Este vocea comunităţilor româneşti din USA.