Scrisoare Deschisa Despre Impostura de la Academia Romano-Americana

0

Scrisoare deschisa despre Impostură

American Romanian Academy (Controverse): Dialog cu Ileana Costea, Presedinte Interimar ARA Revival


Către membrii, prietenii si sustinătorii Academiei Americano-Române de Arte si Stiinte (ARA), Departamentul Românilor de Pretutindeni al Ministerului de Externe, Consulatele Generale ale României, Academia Română, Academia Oamenilor de Știință din România, Academia Medicală din Romania, Ziare si reviste, posturi TV din România și comunitățile românești din SUA și Canada, si alte foruri care ar putea fi interesate in cunoașterea adevărului în ce privește situația actuala a Academiei RomanoAmericane de Arte și Știinte (ARA).
Vă scriu din partea Bordului de Directori alesi ai ARA si a ARA Interim Leadership, Prof. Dr. Ileana Costea, Dr. Dinu Leonte, Prof. Dr. Vasile Staicu, Dr. Oana Leonte, în conformitate cu statutul acestei Academii.
Dorim să vă informăm că Dr. Ruxandra Vidu nu mai este Presedintele ARA, in urma meetingurilor din data de 16 si 29 septembrie 2016, când a fost demisă din această funcție prin rezolutia Bordului de Directori aleși. Congresul de la Salonic, Grecia nu este un congres legal ARA, la fel cum nu au fost congrese legale ARA nici cele din 2017, de la Craiova și din 2018, de la Cluj, organizate de Dr. Ruxandra Vidu.
Dr. Ruxandra Vidu nu ține seama de faptul că a fost demisă și continuă, folosind minciuna, să se prezinte ilegal ca Președinte ARA, în spațiul public din România și din afara granițelor României.
Multi dintre dumneavoastra ați auzit din povestirile si scrisorile deschise ale Dr. Ruxandra Vidu, pline de declarații mincinoase, uz de fals și arogarea unor poziții academice în America pe care nu le deține. Trăind din falsuri si din linsajul mediatic pe care il sustine de mai bine de doi ani despre versiunea dumneaei referitoare la situatia din ARA, Dr. Ruxandra Vidu a adus prejudicii enorme Academiei Româno-Americane de Arte si Stiinte, membrilor și susținătorilor ei de valoare reală, noilor generații de creatori, profesori universitari, cercetători, care nu pot accepta impostura la nici un nivel. Aceștia nu doresc să se implice în nici o activitate ARA (congrese, simpozioane, expoziții, teleconferințe și Buletine editoriale de profil) până ce ARA nu elimină impostura practicată de Dr. Ruxandra Vidu cu funcțiile ei inexistente.
Din dorinta de a proteja onoarea și prestigiul ARA care a avut o traditie însemnată în procesul de emulație al dialogurilor româno-americane și a românilor din țară și de pretutindeni, de-a lungul atâtor decenii, Bordul de Directori nu vi s-a adresat direct până acum, în speranta că Ruxandra Vidu se va retrage, după procesele pierdute, văzând că personalități simpatizante ARA o evită și declină invitații la congrese și colaborarea. Este momentul să prezentăm realitatea și să trimitem documentele legale, concludente.
ARA este o organizație neguvernamentală înscrisă în Statul California, SUA. Ca atare trebuie sa respecte regulile și legislația acestui stat. În baza Codului Corporatiilor din Californnia Sectia 5210, Bordul de Directori este cel care raspunde in mod legal si are autoritatea legala suprema asupra activității unei organizații. Prin Bylaws-ul (Statutul) ARA, Bordului de Directori ii revine sarcina de a decide asupra strategiei și actiunilor ARA, si tot Bordul de Directori are responsabilitatea supremă asupra activitatii organizației. Statutul ARA nu limiteaza explicit puterea statutara a Bordului de Directori. Prin urmare unde statutul ARA este vag, legea umple golurile.
In mod evident, Codul Corporatiilor in California împuternicește Bordul de Directori cu responsabilitatea suprema de a supraveghea și administra ARA.
Bordul de Directori alesi a decis demiterea Dr. Ruxanda Vidu, după ce a observat nenumărate nereguli si ilegalitati, lipsa de etică si democratie in conducerea ARA, folosirea ARA în interes personal, tendința de a manipula persoane și folosirea principiului divide et impera, ca factor de diviziune, abuzuri în manipularea fondurilor ARA și instigarea la abuzuri. În plus, tendința frecventă de a folosi bugetul ARA, în interes personal, folosirea cardului ARA, pentru a plăti înscrierea mașinii personale deținute de Ruxandra Vidu, folosirea banilor ARA pentru cheltuieli fictive de protocol, nedecontate în mod legal, pe baza chitanțelor aferente, cheltuieli cu titlu personal, nejustificate de nici un proiect aprobat de Comitetul Executiv sau de Bordul de Directori.
Bordul de Directori ARA, a hotarat în unanimitate demiterea Dr. Ruxandra Vidu. A fost ales un nou Președinte Interimar ARA care a preluat conducerea, o personalitate de mare prestigiu, Acad. Prof. Dr. Constantin Corduneanu. După decesul Președintelui Acad. Prof. Dr. Constantin Corduneanu, Bordul de Directori si Conducerea Interimara a ARA a desemnat în unanimitate pe Prof. Dr. Ileana Costea ca Președinte Interimar. Bordul de Directori a preluat fondurile ARA adunate din cotizațiile membrilor pentru a le salva de a fi cheltuite în mod illegal și după bunul plac de Dr. Ruxandra Vidu.
Demiterea Ruxandrei Vidu a fost motivată de mai multe acțiuni dictatoriale și ilegale care au încălcat grav statutul ARA, principiile și legile ce guvernează o asociație de anvergura Academiei Americano-Române de Arte si Stiinte.

 1. Dr. Ruxandra Vidu i-a înlăturat rând pe rând pe cei din jurul ei și din conducerea ARA care nu îi conveneau. Dr. Ruxandra Vidu a condus ARA, ca și cum ar fi “împărăția ei” numind si demițând persoane din membria ARA sau conducerea ARA.
 2. Dr. Ruxandra Vidu a dat afara cu aplomb și aroganța, deși era demisă din funcția de Președintă, membrii vechi ARA (pe Acad. Prof. Dr. Constantin Corduneanu, pe Prof. Dr. Ileana Costea), pe trezorierul legal ARA, Dr. Ioan Dinu Leonte – pe motivul ca nu i-a dat banii pe care îi cerea, fără să prezinte documente fiscale doveditoare).
 3. Dr. Ruxandra Vidu a avut un scandal cu fostul Vice-Președinte ARA, Prof. Dr. Marius Enăchescu, care a scris o scrisoare pe care au primit-o câtiva membri ARA, inclusiv Prof. Dr. Ileana Costea, în care prezintă toate acțiunile făcute de Dr. Ruxandra Vidu, care încalcă grav statutul ARA, principiile deontologice și morale ce trebuie să definească ARA.
 4. Dr. Ruxandra Vidu, deși demisă din funcția de Președintă, a eliminat orice persoana dedicată cauzei ARA care nu îi convenea, de ex. pe Prof. Dr. Ioana Ionel din conducerea ARA, după ce aceasta a depus un efort urias (impreuna cu Dan Fornade) pentru organizarea evenimentului de la Cluj de anul trecut; pe. Dr. Oana Leonte, in ciuda contributiilor la editarea volumelor ARA la Congresul de la Frascati, Italia (2015) si a cartii Clash over Romania (2014) cât și la asistența în organizarea Congreselor ARA din 2014 si 2015, pe Prof. Vasile Staicu, editorul jurnalului Libertas Mathematica și al volumului de Proceedings al Congresului ARA de la CalTech, Pasadena, California, SUA (2014).
 5. Deși demisã, Dr. Ruxandra Vidu se prezintă ca Președintă ARA la toate forurile din țară și din spațiul european si nord-american. Prin impostură, tupeu și minciună, induce în eroare instituții de vârf care nu pot să verifice statutul ei profesional și adevăratul statut la nivelul ARA.
 6. Dr. Ruxandra Vidu a simulat in 2017 la Craiova, o alegere ilegală, impotriva statutului ARA și afișează statutul pe care ea l-a creat și l-a inclus pe site-ul pe care inca il controleaza, inducându-i în eroare pe membrii ARA, cum procedează din nou și anul acesta, ca membrii ARA să creadă că au dreptul la vot. Tot ceea ce face este ilegal, nedemocratic, totalitar, lipsit de etică, bazat pe falsuri și minciuni.
 7. Dr. Ruxandra Vidu se prezintă cu titluri pe care nu le are, de Președinta ARA și de Profesor Universitar la UCDavis, California SUA. Nu a fost niciodata Profesor titular, ci Prof. Adjunct Assoc. (un titlu cu
  norma temporară, neacreditat pe scara universitară în SUA), iar din 2014 nu mai are nici acest titlu, fiind Cercetător Știintific Vizitator echivalat cu 1/9 norma de lector. 
  Ca să-i inducă în eroare pe membrii ARA și pe cei interesați de statutul ei academic, Dr. Ruxanndra Vidu a facut in repetate randuri trimitere la un link care ducea spre un departament care s-a desființat. https://faculty.engineering.ucdavis.edu/islam/research-group-inano/  http://directory.ucdavis.edu/search/directory_results.shtml?filter=Ruxandra%20Vidu
 8. Impostura se manifestă și la nivelul grupului de câțiva susținători cu care s-a înconjurat Dr. Ruxandra Vidu, prezentați și listați cu titluri și funcții academice false, folosiți în conducerea ilegală ARA, în frunte cu președinta demisă acum peste doi ani. Un lanț continuu al minciunilor, al uzului de fals și de impostură, mai mult decât imoral. Astfel Dr. Vitorio Stana e listat cu titlu de Profesor universitar (el neexistând nicăieri pe poziția de cadru didactic la Unversitatea din British Columbia). Dr. Ildiko Peter este membru tehnic in grupuri de cercetare la Departamentul de Științe Aplicate de la Universitatea din Torino și nicidecum Profesor Universitar.
 9. Dr. Ruxandra Vidu a reușit să inducă în eroare diversele persoane care i-au luat interviuri sau i-au dat premiu, care au scris articole despre ea, sau au facut-o membra in diverse comitete sau organizatii prestigioase. Făcând continuu uz de fals și mințind pe toată lumea, Ruxandra Vidu a primit Premiul Constantin Brâncoveanu la New York, deși în America există zeci de personalități cu o activitate academică și de cercetare cu adevărat prestigioși, autori ai unor lucrări de referință, publicate de mari edituri americane, premiați pentru inovații, traduși în zeci de limbi și recunoscuți de lumea academică și de cerecetarea științifică internațională.
 10. Dr. Ruxandra Vidu a reușit sa inducă in eroare cu falsurile ei chiar Academia Română și pe Acad. Prof. Dr. Ioan Aurel Pop, rector la Babes Bolyay, actual Presedinte al Academiei Române. Pentru că se prezintă (fals), prin uzurpare de titluri și arogarea unor funcții și poziții inexistente ca Profesor Universitar la o apreciată universitate din SUA, UC Davis, și ca Președintă legală ARA, deși a fost demisă din această funcție si nu o mai deține din 2016. Nota Bene În toată corespondența și promovarea evenimentului de la Salonic, Grecia, numit ARA 43, Ruxandra Vidu semnează ca Prof. la UC Davis.
  Impostura Dr. Ruxandra Vidu, care a pierdut două procese cu ARA, conform sentințelor anexate la aceasta scrisoare, continuă sa aducă mari prejudicii organizației ARA, cea legală.
  Dr. Ruxandra Vidu a creat o mică organizație total ilegală, străină total de tradițiiile și misiunea ARA, care sunt reduse la interesul strict personal, la deschiderea unor uși și obținerea unor beneficii de imagine, exclusiv personale, prin tupeu, impostură, uz de fals, minciună, calomnie. Rezultatul general este de sufocare a adevăratelor valori ARA.
  Ultima acțiune a Dr. Ruxandra Vidu este acest congres numit ARA 43 organizat ilegal la Salonic, Grecia, la care a cooptat si indus în eroare diverse persoane cu poziții importante, pe care le-a numit in conducerea Congresului și urmează să fie gazde ale falsului ei eveniment, pe: Dr. Lucian Dindirica, Director al Bibliotecii Județene “Alexandru si Aristia Aman”, Craiova, Romania, Prof. Dr. Pericles A. Mitkas, Rector al Universității Aristotel din Salonic, Grecia, Prof. dr. Apostolos Patelakis, Institutul de Studii Balcanice, Salonic, Grecia.
  A fost cooptat la acest congres ilegal organizat de o președintă închipuită ARA si Consulul General al României la Salonic, Dna. Sabina-Mădălina Șomăcescu, care trebuie să fie informată de riscul la care o poate supune colaborarea unei instituții consulare a României, a MAE, cu o persoană care trăiește din uz de fals, minciună, fanfaronada titlurilor și funcțiilor pe care nu le deține.
  Dr. Ruxandra Vidu nu își însușește ilegal doar titluri și funcții, ci preia din portofoliul de idei și evenimente concepute de ARA legală, inițiative a căror traducere în viață vor genera din nou improvizații, forme fără fond și omagieri fără nici o valoare. Este inacceptabil ca personalitatea științifică și academică a doamnei Prof. Dr. Maria Manoliu-Manea, Presedinte ARA între 1982-1995, lingvistă cunoscută și apreciată, să fie omagiată printr-o acțiune hei-rup a RV, în care li se cere unor membri ARA si din universitatea unde dna Prof. Manoliu
  Manea a lucrat in Romania să scrie, în mai puțin de două săptămâni, pentru Congresul pe care îl organizează Ruxandra Vidu ilegal la Salonic un laudatio sau comentariu despre personalitatea acestei mari cercetătoare.
  Invers decât sustine Dr. Ruxandra Vidu, scindarea ARA se datorează ei și nu Bordului de Directori care in mod legal a preluat conducerea. Dr. R.Vidu este cea care a inițiat și a pierdut două procese (aveți atașate sentințele date de instanțele de judecată): unul în California de Nord intentat față de trezorielul legal ARA, Dr. Dinu Ioan Leonte, și altul, (în mod bizar și total nejustificat) intentat de Dr. R.Vidu, prin Dr. John Starway, la Curtea Suprema din Winnipeg, statul Manitoba, Canada. La acest al doilea proces se recunoaște legalitatea conducerii ARA de către Bordul de Directori alesi, Acad. Prof. Constantin Corduneanu, Prof. Ileana Costea, Dr. Dinu Leonte, Prof. Vasile Staicu, Dr. Oana Leonte, iar Dr. Starway a fost obligat de instanță să plătească $3,500 cheltuieli de judecată. Spre a proteja fondurile ARA, cheltuielile de judecată pentru procesele intentate și pierdute de Ruxandra Vidu nu au fost plătite din fondurile ARA ci din banii personali ai Conducerii ARA Interimare și a membrilor Bordului de Directori aflați la conducerea legală ARA.
  Este deci timpul sa va documentati, sa aflați realitatea si sa decideți daca vreti sa continuati a crede in spusele false si sa aprobați acțiunile ilegale ale Dr. Ruxandra Vidu, in acest mod plasandu-va de partea coruptiei si imposturii.
  Intre timp, ARA, organizatie cu indelungata traditie intelectuala si care a avut membri dintre figurile valoroase ale Romaniei peste hotare (ca Mircea Eliade, Eugen Ionescu, George Palade si altii), sa fie tarata in noroi. Este nu numai trist, dar si foarte rusinos.
  Este normal ca membrii și simpatizanții ARA din America, România, Canada și Republica Moldova să nu dorească să fie implicați intr-un conflict de amploarea si urațenia acestuia creat de acțiunile si linsajul mediatic al Dr. Vidu și să ceară imperativ retrgerea Dr. Ruxandra Vidu de pe scena ARA și informarea nu doar a membrilor ARA, ci și a forurilor academice și științifice, a opiniei publice.
  Sunt intelectuali de mare valoare care si-ar dori sa participe la ARA și sa fie membri ai acestei Academii. Ei vor să facă parte dintr-o ARA etică și democrată, dintr-o ARA de înalt nivel științific și academic, dintr-o ARA a valorilor profesionale, deontologice și morale, cum a fost gândită de inițiatorii Academiei Americano-Române de Arte si Stiinte și cum a funcționat decenii la rând.
  Aș ruga pe toți membrii ARA să aibă curajul unei decizii oneste și să facă pasul corect și necesar spre protejarea acestei organizatii și cu înțelegere și întelepciune să refacem ARA, atât de vitregită în ultimii ani, intr-o organizație a elitei academice românești, încheind această perioadă de interimat prin alegeri statutare ale unei conduceri respectate, de înaltă ținută etică și morală.
  Veti primi invitatii de a trimite lucrari pentru a fi considerate pentru publicare in ARA Journal vol 36, 2019, sectiunile Arts and Humanities and Science and Engineering si deasemeni pentru volumul omagial Maria Manoliu Manea la 85a aniversare. Toate publicatiile vor apare pana la Congresul ARA 43, 2019.
  In curand veti primi un Chestionar din care sa putem trage concluzia cine sunt membrii activi, legal ARA (care au cotizatia platita la zi) si pentru a face alegeri de urgenta spre aducerea unei conduceri etice si democrate si care sa readuca ARA la nivelul academic din vremea fondatorilor.
  Sunteti bine veniti sa imi adresati orice intrebari ati avea, si sa ma anuntati despre situatia de membrie in ARA.

Prof. Dr. Ileana Costea, ARA Presedinte Interimar

Din partea si pentru ARA Interim Leadership Bordul de Directori alesi ARA http://main.ara-as.org/

Ziarul MIORIŢA USA este o publicație independentă de informație socio-politică și culturală. Este vocea comunităţilor româneşti din USA.