Mesaj consul general – alegeri 2016

0

Mesajul domnului consul general al României la Los Angeles, privind alegerile parlamentare din 10 august 2016, Los Angeles.

Stimaţi compatrioţi,
Dragi prieteni,

În calitate de Consul general al României la Los Angeles, am onoarea de a mă adresa dumneavoastră în legătură cu organizarea scrutinului electoral pentru alegerile parlamentare din România de la sfârşitul acestui an.

După cum bine ştiţi, la aceste alegeri, românii aflaţi în afara graniţelor ţării vor putea vota, în premieră, prin corespondenţă. De asemenea, în conformitate cu noile prevederi legislative, românii cu drept de vot din străinătate, pot opta fie pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă, fie pentru înfiinţarea de secţii de votare în apropierea domiciliului, prin înscrierea în Registrul Electoral, care poate fi făcută până cu trei luni înainte de data la care vor fi programate alegerile.

Modificarea prevederilor legislative privind votul în străinătate reprezintă un act care vine în întâmpinarea dorinţei românilor din diaspora şi un pas înainte pentru alinierea legislaţiei naţionale la cele ale statelor europene cu experienţă în acest domeniu.

Precizez şi pe această cale faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, românii de pe Coasta de Vest a SUA care îndeplinesc condiţiile legale de vot, dar care nu se înscriu în Registrul electoral, vor putea vota numai la secţia de votare care se va organiza la sediul Consulatului General al României la Los Angeles.

De la începerea potrivit legii a înscrierilor în Registrul electoral, Consulatul General al României la Los Angeles a susţinut permanent campania de informare derulată de către Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Externe privind votul în străinătate, organizând întâlniri cu membrii comunităţii româneşti, alocând resurse importante pentru informarea corespunzătoare a cetăţenilor români de pe Coasta de Vest a SUA şi punând accentul pe necesitatea înscrierii cetăţenilor români cu drept de vot în Registrul electoral.

Alături de Consulatul General, au fost şi sunt în continuare implicate şi consulatele onorifice din California, Oregon, Washington, Arizona, Nevada si Utah, bisericile de diferite confesiuni, asociaţiile şi celelalte forme de organizare ale comunităţii româneşti care sprijină diseminarea de informaţii privind votul în străinătate, inclusiv prin pliante informative şi comunicate, în timp ce principalele canale de comunicare online ale Consulatului General găzduiesc permanent informaţii substanţiale despre acest subiect.

În condiţiile în care a mai rămas o scurtă perioadă în care se mai pot face înscrieri în Registrul electoral, reiterez şi pe această cale îndemnul meu de a va înscrie în Registrul electoral, pentru a vota la alegerile parlamentare din acest an, prin corespondenţă sau în secţii de votare înfiinţate în apropierea domiciliului dumneavoastră.

Vă asigur, şi cu acest prilej, de întreaga disponibilitate a echipei Consulatului General al României la Los Angeles de a va acorda tot sprijinul necesar înscrierii în Registrul electoral şi de a vă oferi toate informaţiile necesare privind modalităţile de vot la alegerile parlamentare.

Cu cele mai bune gânduri,
Consul General Eugen Chivu

Ziarul MIORIŢA USA este o publicație independentă de informație socio-politică și culturală. Este vocea comunităţilor româneşti din USA.