International Coalition Night AFB Mac Dill

0

International Coalition Night AFB Mac Dill

 

Simona Botezan, Tampa Florida

 

Unul dintre cele mai frumoase şi inedite evenimente ale micuţei comunităţi româneşti din Tampa Bay Florida, a avut loc în baza aeriană Mac Dill din Tampa South. Evenimentul, care a ajuns la ediţia a 15-a, se numeşte “International Coalition Night” şi se organizează anual, în preajma Zilei Naţionale a României.

 

Air Force Base Mac Dill găzduieşte comandamentul coaliţiei internaţionale anti-teroriste, Comandamentul Forţelor Speciale, US Central Command, US Marine Corps Central Command şi alte formaţiuni de elită, angajate în lupta împotriva Statului Islamic.

 

Anul acesta, ofiţerii care reprezintă România la AFB Mac Dill, împreună cu câţiva membri ai comunităţii, au pregătit un stand românesc cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale, obiecte de artizanat, ceramică, pirogravuri, ţesături şi mărţişoare. Standul nostru a avut un banner cu obiective turistice – castelul Peleş, cetatea Sighişoarei, castelul Bran şi cazinoul din Constanţa. De asemenea, am prezentat o sculptură din lemn cu Vlad Ţepeş  zis Dracula, am vorbit vizitatorilor despre Escadrila Albă şi pionierii aviaţiei româneşti, care au contribuit la efortul umanităţii de cucerire a aerului şi spaţiului cosmic. Majoritatea românilor care au participat la eveniment, au îmbrăcat ia tradiţională sau costume populare din zonele lor de provenienţă.

 

Într-un hangar imens al bazei aeriene Mac Dill,  ţările membre NATO, împreună cu alte câteva ţări invitate, şi-au prezentat cultura, tradiţiile şi obiceiurile în faţa a 2000 de invitaţi – militari activi, veterani şi civili din întrega lume. Italienii au venit cu pizza şi o maşină Ferrari. Francezii au prezentat cel mai recent model Citroen, brânzeturi şi vinuri celebre. Canadienii au oferit clătite cu sirop de arţar şi celebrilor lor “Putinii” (cartofi cu sos). Nordicii au adus mobilier şi mâncare de la IKEA, bere Tuborg si Carlsberg. Nemţii au venit cu bere, covrigi bavarezi şi Wurşti. Marocanii aveau covoare ţesute manual si costume populare traditionale. Scoţienii au cântat la cimpoi, si au oferit vizitatorilor scotch si whiskey. Arabii si afganii au prezentat o suita de dansuri tradiţionale. Britanicii au servit invitaţilor gin, ceai, biscuiţi, limonadă, şi i-au invitat sa se fotografieze cu prinţul William şi prinţesa Kate – în mărime naturală la standul Marii Britanii. Coreea de Sud a venit cu 20 de ospătari şi specialităţi culinare asiatice, pregătite la un restaurant Thai din oraş. Japonezii în kimono ne-au oferit sushi, hibachi şi spectacole de arte marţiale. Egiptenii aveau la stand artişti specializaţi în picturi pe piele cu Henna, iar turcii ofereau vizitatorilor kataiff şi baclava. Ungurii ofereau pliante cu obiective turistice, serveau prăjituri, mamaligă cu brânză şi gulaş.

 

Dintre cei 2000 de invitaţi, circa 400 s-au oprit la standul României pentru a gusta din purceii noştri rotisaţi, sărmăluţe, fasole bătută cu carnaţi şi Eugenia, Feteasca Neagră şi ţuica  noastră “Romanian Moonshine” adusă special din Transilvania pentru International Night. O parte dintre invitaţi au venit la standul nostru pentru a ne felicita de Ziua Naţională, iar alţii pentru a-şi saluta camarazii “RO Army” pe care-i cunoşteau din teatrele de operaţiuni. Unii vizitatori au venit doar pentru a afla mai multe despre România, sau ne povesti impresiile lor din călătoriile sau misiunile pe care le-au avut in ţara noastră.

 

Standul românesc s-a bucurat de mare succes, a fost unul dintre cele mai bogate, vizitate şi apreciate la International Coalition Night 2017. Cheltuielile de organizare au fost suportate de Ministerul Apărării Naţionale. Preparatele culinare au fost pregătite de voluntari din comunitatea românească locală.

Ziarul MIORIŢA USA este o publicație independentă de informație socio-politică și culturală. Este vocea comunităţilor româneşti din USA.