Conventia Bisericilor Baptiste, Los Angeles 2015

0

Între 4 şi 6 septembrie, 2015, prin harul lui Dumnezeu şi sub călăuzirea Duhului Sfânt s-a desfăşurat n marea metropolă a Californiei, Los Angeles, cea de-a 103-a Convenţie a Bisericilor Baptiste româneşti din Statele Unite şi Canada. Sute de credincioşi români din America de Nord au participat la acest eveniment organizat în premieră în zona Los Angeles.

Revigorant: Lideri tineri în conducerea Asociaţiei Baptiste din America de Nord!

Convenţia a fost găzduită de Biserica Baptistă Betania (pastor Liviu Ţiplea) sprijinită de celelalte două biserici din zona Los Angeles (Biserica Bethel – pastor Daniel Brânzei şi Calea Crucii din Colton – pastor Daniel Şarlea).

În deschiderea lucrărilor Convenţiei, fr. pastor Liviu Ţiplea, după ce a salutat întrega asistenţă, a prezentat tema Convenţiei inspirată din imperativul adresat de Apostolul Petru întregii lumi creştine.

“Iată, sărbătorim 103 ani de existenţă pe aceste meleaguri, sărbătorim binecuvântările lui Dumnezeu, sfinţenia Lui…de altfel tema propusă pentru această Convenţie este “Fiţi sfinţi pentru că şi Eu sunt Sfânt” – 1 Petru 1:13” .

În continuare, preşedintele în retragere al Asociaţiei, Eusebiu Rusu, a subliniat importanţa “standardului” la care fiecare creştin trebuie să se raporteze: “Imperativul este foarte clar: “Fiţi sfinți”, dar dacă ar fi fost numai atât, fiecare şi-ar fi ales standardul propriu. Cuvântul, însă, spune: “Fiţi sfinţi pentru că şi Eu sunt Sfânt!”

Desfăşurarea programelor de laudă şi mulţumire aduse Creatorului au fost caracterizate printr-o trăire de excepţie. Mesajele pastorilor, cântările instrumentale dar şi a corurilor reunite, mixt şi bărbătesc, au creat pe parcursul celor trei zile o atmosferă cu adevărat înălţătoare. Eusebiu Rusu a citit un mesaj special primit din partea pastorului Viorel Iuga, preşedintele Uniunii Baptiste din România, mesaj adresat comunităţii baptiste române din USA şi Canada.

Duminică dimineaţa, în ultima zi a Convenţiei, fratele pastor Ţiplea a prezentat noua conducere a Asociaţiei Baptiste pentru următorii trei ani : Sorin Sabău – preşedinte, Claudiu Vâlcu – secretar executiv, Florin Vancea – vice preşedinte (Coasta de Est), Ovidiu Rauca – vicepreşedinte (Coasta de Vest), Florin Dragomir-vicepreşedinte Canada.

În urma rugăciunii de dedicare în lucrare a noilor aleşi, rostite de pastorii Liviu Percy şi Dan Paul, Sorin Sabău, noul preşedinte al Asociaţiei, a avut, în numele noii conduceri, un mesaj adresat întregii comunităţi baptiste care compun Asociaţia :

“Etosul românesc se păstrează. Asociaţia are o vechime considerabilă în Statele Unite-103 ani! Acest lucru a fost posibil prin grija fiecăruia dintre noi şi la fel dorim să facem şi în continuare. Ca români în Statele Unite, îmbinăm elemente ale culturii româneşti

cu elemente ale culturii americane, căutând să slujim tuturor. Suntem bilingvi şi slujim şi veghem în felul acesta. La împlinirea acestor planuri vor contribui pastorii şi bisericile noastre.Toţi ne încredinţăm în braţul Domnului pentru ca El să lucreze prin noi spre zidirea tuturor”.

Ultimul serviciu de închinare a Convenţiei a aparţinut în special tinerilor. Implicarea acestora prin cântari şi poezii a contribuit la crearea unei atmosfere optimiste privind viitorul mişcării evanghelice româneşti în diaspora nord-americană.

Tânărul păstor Ovidiu Horga, din Phoenix, a adresat un mesaj exclusiv tineretului Asociaţiei : “Dragi tineri, mă rog lui Dumnezeu şi îmi doresc din toata inima ca podoaba voastră ca şi tineri să fie cu adevărat sfinţenia. David spune: vine tineretul Tău la tine cu podoabe sfinte ca roua. Se ştie că roua vine de la Dumnezeu şi înseamnă sănătate. Noi ne dorim să fiţi sănătoşi din punct de vedere spiritual, sănătoşi în cântare, în muzică, sănătoşi în învăţătură, în gândire, în vorbire, tineri sănătoşi în toată purtarea voastră şi să fiţi cu adevărat o binecuvântare”.

În încheierea Convenţiei, fratele păstor Sorin Covaci a anunţat oraşul Detroit ca viitoare gazdă a Convenţiei din 2016.

În concluzie se poate spune faptul că una dintre particularităţile acestei convenţii este confirmarea continuării procesului de promovare şi implicare, la nivel de conducere a Asociaţiei Baptiste din USA şi Canada, a unor păstori şi lucrători care aparţin unei generaţii mai tinere (media de vârstă aprox.35!). Conlucrarea dintre generaţii, la toate nivelurile, se dovedeşte a fi benefică, de bun augur pentru viitorul mişcării baptiste româneşti din America.

Radu Oprea
Phoenix, Arizona

Ziarul MIORIŢA USA este o publicație independentă de informație socio-politică și culturală. Este vocea comunităţilor româneşti din USA.