Primarul, popa şi penalii

0

Primarul, popa şi penalii

 

Spumosul Giuliani

Pe 9 iulie, 2018 ambasada Statelor Unite la Bucureşti vorbea şi susţinea lupta anticorupţie din România. Pe 6 august un grup de congresmani americani trimitea o scrisoare în care, la fel, lăuda lupta anticoruptie din ţara  noastră. Pe 27 august, însă, o scrisoare, a fostului primar al New York-ului şi unul din avocaţii preşedintelui Trump, Rudolf Giuliani, făcea furori în presa de la Bucureşti. Scrisoarea cu pricina, trimisă, preşedintelui Klaus Iohannis, era un atac la adresa justiţiei din România şi un lobby pentru penali.

Printre altele, Rudolf Giuliani menţiona în scrisoare că ”a luat la cunoștință cu tristețe” despre existența unor protocoale secrete semnate între mai multe instituții din justiție și SRI. Fostul primar al New Yorkului mai sublinia faptul că recunoaște și înțelege importanța luptei împotriva corupției, dar că ar fi de preferat o amnistie în cazul celor acuzați și condamnați ”ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare.”

Banii pentru scrisoare

La scurt timp, după apariţia publică a scrisorii, Rudy Giuliani a recunoscut că a fost plătit pentru a scrie scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis, fără să dezvăluie însă suma. Giuliani a afirmat că a primit banii de la firma Freeh Group International Solutions, deținută de fostul director FBI Louis Freeh. Acesta este avocatul fugarului Alexander Adamescu, iar conform presei din ţară, Freeh are legături și cu alt fugar celebru, Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupție și fugit în Anglia.

Ambasadorii şi Departamentul de Stat al SUA

La scurt timp, nu au întărziat să apară şi poziţiile oficiale americane, prin ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm. ”În ciuda retoricii, trebuie făcută diferenta între poziția oficială a SUA exprimată de Casa Albă și Ambasadă și declarațiile cetățenilor, fiecare dintre noi e liber să scrie ce consideră el de cuviință”, a afirmat  Klemm. Ambasadorul american a mai afirmat că modificările aduse legislației penale și anticorupție pot influența negativ relația România – SUA, precizând că guvernul de la Washington sprijină complet lupta anticorupție și apărarea drepturilor omului, potrivit unor surse participante la o dezbatere şi citate de G4Media.

Ambasadorul României la Washington D.C. George Maior, a declarat la rândul său că “Domnul Giuliani este un personaj spumos şi combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump, în orice caz este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”.

Controversatul popă Terheş

În corul celor care, în ultimii ani,  atacă în mod frecvent şi vehement justiţia din România, făcând-o atât în mediul online cât şi la televiziunile de casă ale penalilor, Antena3 şi România TV, unde apare frecvent,  este preotul Terhes Cristian, din California. Acesta a laudat scrisoarea lui Giulianii atacând şi denigrând pe cei care au criticat-o. După ce iniţial s-a folosit de credibilitatea multor români din America, pentru a se propulsa în faţă, militând împotriva penalilor, în urmă cu 3-4 ani acesta a cam schimbat macazul. Schimbarea a avut loc mai ales după ce, a apărut pentru prima dată în studioul Antenei 3, după tot felul de vizite mai mult sau mai puţin dubioase făcute la Bucureşti. În ultima perioadă ajungând să strige în corul susţinătorilor penalilor din PSD şi nu numai.

 

Românilor le plac funcţiile

Terheş Cristian este preot greco-catholic la o bisericuţă pe nume Sf. Ioan Botezătorul din Orange County.Totodată acesta îşi listează o serie de funcţii, pe cât de pompoase, pe atât de dubioase. Prima pe listă este funcţia de “Director of Business Intelligence at Company”. Funcţia bănuim că este una de paravan la o companie inexistentă, fiind doar un posibil nume sub care şi-a înregistrat situl organizatiei greco-catolice. O altă funcţie, de preşedinte, este la o organizaţie numită Romanian-Greek Catholic Association, înfiinţată în 2008, unde soţia Carmen Ramona Terheş este listată ca secretară, iar Gina Dobbs trecută că se ocupă cu contabilitatea. Anul trecut asociaţia are trecută în declaraţiile de venituri suma de 31,036 de dolari. Christian Terheş fiind înregistrat că a lucrat 25 de ore pe săptămână, soţia lui 8 ore, iar Gina Dobbs şi o altă persoană câte 4 ore. La capitolul cheltuieli, 12,669 de dolari sunt trecuţi ca şi cheltuieli de călătorie, 1,893 de dolari cheltuieli cu mâncarea, 2,235 de dolari cheltuiţi cu maşina, cu care ar fi făcut 6,683 de kilometrii, iar 230 de dolari pe convorbiri telefonice internaţionale.

O altă funcţie, de preşedinte, listată de preotul Terheş, este la “Coaliţia Românilor pentru Combaterea Corupţiei” un nume pompos şi manipulator, mai ales pentru cei din România. De ce manipulator? Pentru că organizaţia a fost înregistrată în statul California in 2014 sub denumirea de Romanian Community Coalition, fără nicio referire la „combaterea corupţiei”. Aspectul este important deoarce în statutul de înregistrare este specificat clar că activitatea principală a organizaţiei nu trebuie să fie constituită din acţiuni de propagandă, lobby sau activităţi politice, ori el exact asta face. Drept dovadă stau două scrisori pe care Cristian Terhes le-a trimis in această vară către diferite instituţii din România.

Cităm de pe situl organizaţiei:

Romanian Community Coalition a adresat pe data de 13 iunie 2018 Plenului si Sectiei pentru judecători a CSM o solicitare prin care a cerut ca, la proxima şedinţă a Plenului, “să îi solicitaţi doamnei judecător Cristina Tarcea, în prezent preşedinte a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să clarifice public împrejurările şi scopul pentru care a frecventat în repetate rânduri vilele de protocol ale Serviciului Român de Informaţii (SRI)

Romanian Community Coalition a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, pe data de 23 iulie 2018, apărarea reputaţiei profesionale şi a aparenţei de imparţialitate, precum şi independenţa judecătorilor de la ICCJ în urma afirmaţiilor doamnei judecător Cristina Tarcea, preşedinta ICCJ, făcute în cadrul unui interviu televizat.

Senatul României, în calitate de primă cameră, a adoptat o serie de modificări la Codul de procedura civilă propuse de Romanian Community Coalition, propuneri care azi, 4 iunie 2018, urmează a fi dezbatute în Comisia specială înainte de votul final din Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

 

Un popă manipulator

Problema este că, pe lângă acţiunile de propagandă, implicare politică şi lobby, organizaţia era suspendată legal în California, din noiembrie, 2017. Conform celor de la Secretary of State din California, aceştia, i-au trimis organizaţiei o primă scrisoare, că sunt delicvenţi, pe 13 octombrie, 2016. Au fost penalizaţi pe 7 martie, 2017, le-au trimis apoi o scrisoare de suspendare pe 31 iulie, 2017, iar pentru că nu au primit nicun fel de răspuns organizaţia a fost suspendată legal pe 30 noiembrie, 2017. Asadar, timp de aproape doi ani de zile organizaţia avea probleme legale, iar de 9 luni de zile ea fusese suspendată complet, fiind illegal, conform legilor din California, să folosească numele şi celelalte drepturi pe care le are o organizaţie legală. În toată această perioadă preotul Cristian Terheş, făcea declaraţii în presă, la televiziuni, trimitea scrisori la diferite instituţii ale statului român, sau făcea declaraţii pe internet în numele unei organizaţii inexistente. Mai mult decât atât, la solicitarea unora de a oferi detalii cu privire la organizaţia lui, preotul si multiplu preşedinte Terhes,  a continuat să mintă şi manipuleze. Acesta a postat, de curând, dovada că organizaţia este înregistrată şi funcţionează legal, uitând să spună că ea fusese deja suspendată de 9 luni de zile şi abia după ce i s-a cerut socoteală a reînregistrat-o pe 19 august, 2018. Totodată, pretinde că ar fi o organizatie nonprofit inregistrată cu statul de 501(c)3 când în realitate ea nu apare înregistrată la IRS sub această formă.  În plus, se laudă de ani de zile, în mod fals, că se află în funtea celei mai mai organizaţii de români din America. Nici aici nu a fost capabil să aducă nici-un fel de dovadă palpabilă că organizaţia are membri, câţi anume, de cât timp şi pe ce criteria sunt acceptaţi.  Dacă avea atâţia membri cum de oare nu a avut cineva timp să îi înregistreze la timp statutul legal al organiţatiei?

 

Cine plăteşte un lobby-ist al penalilor?!

Ţinând cont de numărul mare de ore petrecute zilnic pe internet, postând mesaje, facând investigaţii juridice, comentânt pe la televiziuni, scriind articole kilometrice şi răspunsuri la diferiţi oameni, nu poţi să nu te întrebi de unde atâta energie si elan? Giuliani a recunoscut că este plătit că face lobby. Oare Terheş Cristian în a cui simbrie este, pe al cui stat de plată munceşte, atacând diferite personae, precum procurorul general Augustin Lazar, preşedintele Iohannis şi alte instituţii ale statului român, ţinând partea penalilor, care au jefuit România?!

Iar toate astea în timp ce 181 de procurori și judecători și 29 de auditori de justiție i-au trimis recent o scrisoare ministrului justiției, Tudorel Toader, în care își exprimă susținerea față de procurorul general, Augustin Lazăr, după ce ministrul a anunțat declanșarea procedurilor de evaluare ale șefului Parchetului General. Între cei doi a avut loc un schimb de replici pe tema protocoalelor încheiate cu SRI, Lazăr denunțând ”tentative penibile de manipulare” din partea ministrului justiției.

Ziarul MIORIŢA USA este o publicație independentă de informație socio-politică și culturală. Este vocea comunităţilor româneşti din USA.