Delirul lui Dali – Harry Ross

0

Un bun amic îmi trmite un fulmuleţ cu titlul de mai sus. Numeroase desene ale autorului sînt însoţite de cîteva texte din care aflăm aspecte ale vieţii marelui artist spaniol. Reţinem în primul rînd faptul că a trăit cu Gala (fosta doamnă a poetului francez Paul Eluard) timp de 30 de ani într-o casă pescărească din Cadaques, un loc poetic pe malul unei ape. Casa nu este o colibă sau o improvizaţie oarecare, arată ca o clădire mare, încăpătoare, destul de modernă. Frumuseţea nu este însă aceasta, ci compania care s-a creat aici.

Dali a cunoscut la un institut de arte frumoase din Paris o tânără, de pe atunci foarte mediatizată, pe nume Amanda Lear care a devenit concubina lui vreme de 15 ani, cu acordul soţiei sale. Acest trio a trăit în acea casă de pescari într-o armonie perfectă. Amanda Lear, fiind apropiata pictorului a dezvăluit că Dali era în viaţa particulară un om fermecător, cu totul altul decît cel ce se arăta în public cu excentricităile lui.

Poate aşa este, dar lumea îl reţine tocmai datorită portretelor sale ciudate, în adevăr fermecătoare și comice. În fond, nu are importanţă imaginea unui artist decât prin creaţia sa. Iar aceasta este cu totul ieşită din comun.

Atras de opera marelui creator, am scris o poezie pe care o reproduc aici:

@Dali nu mai trăieşte/ Dali a murit demult/ Dali însă vorbeşte/ Prin poemele sale/ În linii şi culori/ Vezi chipuri fugare/ Neclare/ Femei trupeşe, dezgolite/ De veşminte/ Peisaje neîmcleiate/ Pete de-a valma aruncate/ Nimic solid/ Totu-i fraged şi candid/ Doar tuşe împrăştiate în vânt/ Idei arzând în gând/ O lume ce se naşte în fiori/ Ameţitor de poetic/ În apele fanteziei şi a nemuritorului dor.//

Mai adaug o impresie. Filmuleţul înserează o imagine a unei case cu acoperişul roşu, pe care tronează un ou imens. Este desigur un simbol al genezei, al naşterii lumii umane, punctul de la care a pornit viaţa pe pământ.

Despre Dali se pot scrie tomuri petru că tot ce făcea era artă pură de o vigoare impresionantă. Dali trebuie însă văzut şi înnţeles sub aspectul suprarealismului, la mare modă pe vremea lui. Este magnific și inconfundabil.

Harry ROSS
Israel - 20 Noiembrie, 2015

Ziarul MIORIŢA USA este o publicație independentă de informație socio-politică și culturală. Este vocea comunităţilor româneşti din USA.