DECLARAȚIA DE LA CÂMPUL ROMÂNESC – CANADA

0

15 Iulie 2017

 

DECLARAȚIA DE LA CÂMPUL ROMÂNESC – CANADA

 

Cu ocazia festivităților de la “Câmpul Românesc” din Canada dedicate Săptămânii Internaționale a Culturii Românești desfășurate în perioada 10-15 Iulie 2017, a avut loc și o sesiune special dedicată Centenarului Unirii.

 

În cadrul dezbaterilor din cadrul sesiunii, a fost citit “Apelul pentru Centenar” al Asociației “Unirea-ODIP”Mișcării Civice “Tinerii Moldovei” și  Platformei Unioniste “Acțiunea 2012”, document transmis participanților Săptămânii Culturale de George Simion, președintele Platformei Unioniste “Acțiunea 2012”.

S-a apreciat că obiectivele propuse în “Apelul pentru Centenar” sunt realiste și că trebuie realizată o conlucrare a forțelor unioniste ale întregii societății românești.

 

Participanții consideră că astăzi, când lumea românească, conștient sau inconștient, are privirea ațintită spre evenimentul istoric al sărbătoririi Centenarului înființării statului național român întregit, este neceară implementarea unui plan de acțiune minimal:

 

 1. Autoritățile române împreună cu organizațiile românilor din întreaga lume să înceapă, prin toate mijloacele de care dispun, învățământ, massmedia, instituții de cultură, implicări și susțineri deschise ale societății civice, o campanie oficială pentru redeșteptarea spiritului național patriotic al populației de pe amândouă malurile Prutului și pentru conștientizarea asupra avantajelor care decurg din reunificarea țării și a națiunii.

 

 1. Instituțiile statului, Președinție, Parlament, Guvern au datoria față de poporul român să acționeze unitar pe plan extern pentru a sensibiliza comunitatea internațională, cu precădere din Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și Canada asupra adevărului istoric și al năzuințelor românilor dar și al avantajelor de securitate pentru spațiul NATO de la granița estică a Uniunii Europene de a exista o Românie puternică și stabilă prin teritoriu și populație unitară.

 

 1. Forțele politice românești de la Chișinău să creeze împreună un bloc unionist care să coaguleze societatea civică într-o mișcare având ca scop câștigarea unei majorități parlamentare unioniste capabilă să conducă Basarabia spre unirea cu România.

 

 1. Sub egida și în clădirea Parlamentului României să funcționeze un ”guvern din umbra al Unirii” prin cooptarea unor personalități unionist din întreaga societate românească care s-au remarcat și care dovedesc aptitudini pentru crearea unui program de măsuri și acțiuni necesare accelerării procesului unionist, inclusiv prin funcții de rprezentare la nivel de instituții internaționale.

 

 1. Parlamentul României să completeze hotărârea curajoasă de a declara 27 Martie ca Zi Națională, cu amendarea atât a Constituției, cât și a Legii Electorale pentru asigurarea de locuri din oficiu pentru populația Basarabiei.

 

 1. Se propune crearea unui Comitet Internațional Unionist al societății civile format din organizațiile și asociațiile românilor de pretutindeni care sunt dedicate idealului unionist, având ca scop dezvoltarea unor politici interne și externe de promovare a acestui deziderat național, inclusiv prin realizarea și coordonarea de acțiuni concrete.

6.1. Pe plan intern, Comitetul, prin reprezentanții săi, va încerca să influențeze factorii politici din România și, prin aceștia, instituțiile statului român Președinție, Parlament, Guvern cu atribuții decizionale în direcția impulsionării mișcării și activităților unioniste.

6.2. Pe plan extern se va stabili o strategie pentru crearea unor celule de lobby în scopul sensibilizării și promovării în rândul opiniei publice și la nivelul diferitelor organizații civice, politice și chiar instituții guvernamentale, a necesității reîntregirii statului român pentru realizarea stabilității geopolitice pe flancul Est-european.

În măsura în care instituțiile statului român concură acestui deziderat, acțiunile pe plan extern pot fi conjugate.

Un asemenea Comitet va fi reprezentat prin filiale cu sedii oficiale în principalele capitale ale statelor de unde se pot influența factorii politici respective, cu precădere în cele două capitale de unde se influențează politica mondială: Washington și Bruxelles.

 

Ca urmare, participanții la Săptămâna Internațională a Culturii Românești fac un apel către organizațiile și asociațiile românilor din întreaga lume să se alăture efortului național pentru celebrarea Centenarului Reîntregirii României, acesta fiind un pas important și absolut necesar pentru împlinirea dezideratului Unirii.

 

Fie ca sărbătorirea de la 27 Martie 2018 a Centenarului revenirii Basarabiei la pieptul României să aibă loc într-un an decisiv pentru destinul reunit al țării noastre în care să putem exclama la fel cum au făcut-o acum o sută de ani, părinții fondatori ai României întregite întruniți în Sfatul Țării:

 

Trăiască Unirea Basarabiei cu România de-a pururi și totdeauna!

 

Notă:

Legitimitatea luptei pentru Reîntregire este confirmată și de Rezoluția 148 depusă la data de 28 Iunie 1991 în Senatul American, prin care se solicită Senatului să susțină eforturile Guvernului Moldovei să negocieze reunificarea României cu Moldova și Bucovina de Nord, așa cum a fost stabilită prin Tratatul de Pace din 1920.

 

Câmpul Românesc Hamilton – Canada

 

APEL PENTRU CENTENAR

 

În atenția opiniei publice și societății civile din România și Republica Moldova,

 

Întrucât:

 

 1. În anul 2018 se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri;
 2. Prima regiune care s-a unit cu Țara în 1918 a fost Basarabia, pe data de 27 martie;
 3. România și Republica Moldova sunt două state care au în comun limba, istoria și cultura; ele nu dețin o individualitate națională separată, ci constituie doua fragmente ale aceleiași țări;
 4. După aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, numai asumarea Reîntregirii naționale poate fi proiect de țară și unică modalitate de integrare europeană pentru Republica Moldova.

Este datoria fiecărei componente a societății să contribuie la un conturarea unui an 2018 istoric, de succes, în care Republica Moldova să se regăsească pe masa de discuții publice, zi de zi. În completarea proiectelor ce trebuie asumate ca politici publice de către ambele state, prin clasa politică, autoritățile centrale și locale, instituțiile publice, este și datoria asociațiilor și a cetățenilor simpli să își uneasă forțele în promovarea aceleiași idei – 2018 este despre Republica Moldova, și în edificarea viitorului comun celor două maluri de Prut.

Având în vedere cele menționate, Asociația „Unirea – ODIP”, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei și Platforma Unionistă Acțiunea 2012 invită toate entitățile asociative și persoanele fizice de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din Diaspora, să contribuie prin măsuri și acțiuni concrete la marcarea corespunzătoare a Centenarului Marii Uniri și la apropierea decisivă a Republicii Moldova de România. Măsurile și acțiunile propuse în legătură cu care toate organizațiile, dar și persoanele fizice își pot asuma coordonarea sau implicarea activă sunt următoarele:

 • Manifestaţii stradale de amploare în datele de duminică, 25 martie 2018, şi sâmbătă, 1 decembrie 2018, la Chişinău.
 • Rememorarea clipelor de jetfă şi de glorie date de înaintaşii noştri prin realizarea unui marş pe jos din capitala Marii Uniri, Alba Iulia, până în capitala de astăzi a Republicii Moldova, Chişinău, în vara anului 2018.
 • Distrugerea monopolului mediatic anti-românesc din Republica Moldova prin susţinerea de posturi de radio şi televiziune, în special, şi alte producţii mediatice, în cadrul proiectului UNIREA TV precum și folosirea corespunzătoare a mediului online ca spațiu informațional comun.
 • Informarea de la om la om a cetăţenilor Republicii Moldova privind însemnătatea Unirii prin caravane în satele din stânga Prutului. Concerte, proiecțiile de filme, lansările de carte şi alte manifestări culturale vor fi desfăşurate pentru realizarea obiectivelor.
 • Aducerea în cadrul programului „Cunoaște-ți Țara”, în România, a zeci de mii de basarabeni care nu au trecut niciodată Prutul.
 • Susţinerea candidaţilor unionişti şi crearea unei majorităţi parlamentare unioniste în Legislativul de la Chişinău, în contextul alegerilor de la finalul anului 2018.
 • Crearea și consolidarea în Parlamentul României a grupului interparlamentar Prietenii Unirii.
 • Rezolvarea calvarului birocratic prin care trec cetăţenii români care şi-au pierdut cetăţenia ca o concecinţă a celui de-Al Doilea Război Mondial, prin recunoaşterea automată a calității de cetățean al României.
 • Înfiinţarea unui FOND AL UNIRII şi alimentarea lui cu donaţii şi sponsorizări, prin intermediul căruia să fie finanțate punctele propuse.
 • Accelerarea procesului de înfrăţiri dintre localităţile din România şi Republica Moldova, încât majoritatea localităţilor din Republica Moldova să aibă un omolog peste Prut.
 • Sprijinirea directă, prin resurse şi fapte concrete, a celor aflați în nevoie, pe care statul Republica Moldova i-a abandonat.
 • Elevii şi studenţii basarabeni care studiază în România, dar şi în Republica Moldova, precum şi dascălii lor, trebuie să fie sprijiniţi a se cunoaşte şi a-şi cunoaşte istoria şi identitatea. În acest sens, se vor derula proiecte speciale.
 • Popularizarea în şcolile de pe ambele maluri ale Prutului a Marii Uniri şi a actualităţii proiectului unionist.
 • Lobby la nivel internaţional, în special la nivelul Comisiei Europene şi al Parlamentului European, şi informarea opiniei publice în legătură cu viitorul comun al României și Republicii Moldova. O conferinţă internaţională, cu participarea parlamentarilor europeni, va fi organizată la Bruxelles de către Diaspora unionistă;
 • Promovarea celorlalte proiecte de interconectare a celor două state, care trebuie realizate de către administraţiile de la Bucureşti şi Chişinău, de la interconectare energetică la unificarea posturilor vamale, de la encartamentul trenurilor la reducerea costurilor convorbirilor în roaming.
 • Asociația „Unirea – ODIP”, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei și Platforma Unionistă Acțiunea 2012 solicită tuturor organizațiilor, dar și persoanelor fizice, să trimită direct către inițiatori sau pe adresa centenar1918@gmail.com, până pe data de 31 mai 2017, punctele pe care și le asumă spre îndeplinire, din lista inițială sau unele noi.

Ziarul MIORIŢA USA este o publicație independentă de informație socio-politică și culturală. Este vocea comunităţilor româneşti din USA.