Despre

Ziarul MIORIŢA USA este o publicaţie independentă de informaţie socio-politică şi culturală; evenimente din comunităţile româneşti, de promovare a culturii româneşti, a culturii americane; de promovare a prieteniei dintre cele două popoare, american şi român. Este vocea comunităţilor româneşti din USA.

Ziarul Mioriţa USA nu este finanţat de niciun program financiar din ţara sau din America de Nord. Este susţinut financiar din donaţii, abonamentele cititorilor, precum şi din reclamele firmelor româno-americane, care doresc să-şi promoveze afacerile.

Întregul colectiv redacţional lucrează voluntar. Deşi nu este plătit, colectivul ziarului depune un efort susţinut pentru comunitatea românească din America şi pentru păstrarea limbii materne în comunităţile româneşti din diapora.

Ziarul Mioriţa USA este rezultatul muncii unei echipe, care îşi dedică timpul liber unui hobby – scrisul. Cinste lor!

Scurt istoric

Ediţia tiparită apare lunar ȋncepând din anul 2007. Unul dintre membrii fondatori ai ziarului a fost Academicianul Mircea Dimitrie Raţiu (11 octombrie 1923 – 2 septembrie 2011), Avocat Alin Alistar, membru fondator al ziarului care ulterior s-a retras, Directorul Onorific al ziarului Mioriţa USA. Prof. Dr. Mircea Raţiu a emigrat ȋn SUA ȋn 1978, este cunoscut ca “turdeanul cu şase patente de invenţii”; fratele politicianului Ion Raţiu şi fiul primului prefect român al Turzii. Alaturi de finanţatorul şi directorul executiv al ziarului – Ing. Viorel Nicula, prof. Mircea Raţiu a pus bazele publicaţiei noastre.

Editorul nostru este Asociaţia Culturală Mioriţa USA din Sacramento, California, o societate non-profit IRS 501 (c) 3, care organizează spectacole şi evenimente culturale pe Coasta de Vest a Americii. Asociaţia Culturală şi ziarul Mioriţa USA sunt proprietatea Ing. Viorel Nicula.

În ultimii 11 ani, Asociaţia Culturală Mioriţa a organizat peste 50 de evenimente culturale, Ziua Naţională a României, Balul Marţişorului, Ziua Monarhiei, Balul Strugurilor ş.a.m.d.

Ziarul Mioriţa USA are un tiraj de 5000 de exemplare/lună; o ediţie online şi o pagină Facebook.

Ziarul se distribuie ȋn format tipărit ȋn toate comunităţile româneşti importante de pe teritoriul Statelor Unite, ȋn special ȋn statele de pe Coasta de Vest (California, Oregon, Washington), dar şi ȋn alte state ale federaţiei – Colorado, Arizona, Ohio, Illinois, North Carolina, Georgia, New York, Michigan, Massachussetts, District of Columbia, Virginia, Maryland, Pennsylvania ş.a.m.d.

Ediţia electronică (copie a ediţiei tipărite lunare) ajunge la circa 1.000 de persoane şi personalităţi prin e-mail.

Mulţumim tuturor jurnaliştilor si partenerilor media, care ne-au fost alături în aceşti ani, tuturor celor care şi-au dedicat timpul şi energia pentru asociaţia şi ziarul independent Mioriţa USA, alături de fondatorul ei, ing. Viorel Nicula.

Pagina online se bucură de cca. 100.000 vizualizări anual.

Vă respectăm şi vă preţuim pe dumneavoastră, cititorii, pentru interesul cu care ne-aţi înconjurat în anii scurşi de la debut. Redacţia noastră doreşte să fiţi informaţi prompt şi corect, despre evenimentele care apar zilnic în lume şi în comunităţile româneşti din diaspora, evenimente care nu ţin cont de timpul nostru liber sau de frecvenţa de apariţie a ediţiei tipărite.

Obiective

Ediţia online vine ca răspuns la cerinţele dumneavoastră, românii de pretutindeni, care ne citiţi în fiecare lună şi care ne-aţi ajutat să devenim ceea ce suntem – o publicaţie apreciată de mii de suflete tricolore. Ediţia online îşi propune să completeze ediţia tiparită, sa faciliteze accesul la informaţii pentru cititorii noştri, ȋn perioadele dintre două apariţii lunare ȋn format clasic, tipărit. Ediţia online prezintă ştiri şi evenimente internaţionale; anunţuri şi informaţii din România; ştiri şi evenimente din SUA, cu impact asupra comunităţilor şi a vieţii românilor din America.

Misiunea jurnaliştilor este să caute continuu adevărul şi să furnizeze informaţii corecte şi complete despre evenimentele şi problemele societăţii. Mass media româno-americană face eforturi pentru a servi publicul cu minuţiozitate şi onestitate. Aceste deziderate, lansate de Societatea Jurnaliştilor Profesionişti din Statele Unite, au fost îmbrăţişate de ziarişti din întreaga lume şi reprezintă esenţa Codului Etic al profesiei de jurnalist. Ele ne călăuzesc şi pe noi, redactorii de la Mioriţa USA. Este felul în care am ales să respectăm profesia de jurnalist şi pe dumneavoastră, cititorii noştri fideli.

Viziunea colectivului de la Mioriţa USA este adaptată mileniului trei în care am paşit. Sperăm ca Mioriţa USA online va fi un mijloc de informare util, modern şi benefic şi ne ne va ajuta să ne facem mai bine datoria faţă de dumneavoastră. Informaţia înseamnă putere, iar ediţia online, nascută în anul 2010, va avea un flux continuu de ştiri corelat cu evenimentele lumii. Dorim să vă oferim o publicaţie uşor de accesat, actualizată şi adaptată cerinţelor dumneavoastră.